top of page

In het park is een aantal ‘illegale’ verkeersborden te zien van kunstenaar en Bijlmerbewoner Peter Vial. Hij noemt zijn werk “guerilla mozaïek”. Deze kunstenaar trof bij een bezoek aan het park 12 verwaarloosde verkeersborden aan en besloot tot restauratie d.m.v. glasmozaïek. Het werd zijn persoonlijke invulling van de ‘participatie samenleving’. Afbeelding en functie van de borden bleven behouden, maar ieder bord werd anders in de details. Ook werd een bord gemaakt met een vrouwelijke begeleider en één met een transgender.

Deze borden bleken echter niet rechtsgeldig te zijn en werden op last van de gemeente verwijderd. Het argument daarbij was dat als een fietser of bromfietser een ongeval zou veroorzaken op het voetpad, hij of zij een rechtszaak zou kunnen winnen door te verwijzen naar het kunstbord.

 

Om deze kleine kunstwerkjes te behouden heeft de Adviesgroep druk uitgeoefend op de gemeente om de borden toch ergens te plaatsen. De oplossing voor het juridische probleem die de gemeente bood, was het hangen van een plaatje “kunstuiting” onder de borden. Zes van de twaalf kunstborden zijn nu geplaatst bij drie onverharde wandelpaadjes (geen voetpaden dus). Het wachten is op boze burgers die deze onderbordjes verwijderen.

Meer hierover is te vinden op:
- https://1104enzo.nl/verkeersborden-met-een-twist/

- Gijs Groenteman schreef er over in het Parool:

https://www.parool.nl/columns-opinie/een-verkeersbord-als-kunstuiting-in-zuidoost-schitterend~b2186ae09/

 

Verder heeft Peter Vial op een houtwal 8 stuks bewerkt kaphout aangebracht. Dit heeft als titel gekregen “Scars” en verbeeldt de littekens die wij, de mens, aan de natuur aanbrengen.

 

Ook bij de schooltuinen A. Wagner is werk te zien van Peter. Zowel op het terrein zelf als bij de ingangspoort.

 

 

Meer foto’s van de borden in de Bijlmerweide en overig  werk van Peter Vial in de openbare ruimte van Zuidoost is te zien op: www.petervial.nl

Guerrilla mozaïek op de Bijlmerweide van Peter Vial

bottom of page